Muotoilusäätiö näkyi virallisena kumppanina Suomen johtavassa designtapahtumassa Habitaressa

Suomen johtava huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare Helsingin Messukeskuksessa järjestettiin 13.-17.9.2023. Tämän vuoden teema Yhdessä/ Together nosti esiin yhteenkuuluvuuden tunnetta haastavien aikojen keskellä. Sen ohella teema käsitteli maailman murrosta, ja sitä, miten meidän on yhdessä pohdittava uusia näkökulmia kuluttamiseen ja asumiseen. Messukeskuksen sanoin, meillä on tällä hetkellä tarve tuntea yhteenkuuluvuutta, sekä velvollisuus pitää yhdessä toisistamme ja luonnosta huolta.

Suomen Muotoilusäätiö oli Habitaren virallisena yhteistyökumppanina osallistavalla 60m2 vastuullisuusosastolla ja järjestämällä ohjelmaa Habitaren lavalle. Muotoilusäätiön päivittäisten tietoiskujen lisäksi Säätiön kutsumina puhujina tapahtumassa oli Yrjö Kukkapuron tytär Isa Kukkapuro-Enbom ja Postin designjohtaja Marjukka Mäkelä. Muotoilusäätiö tarjosi yrityskumppaneilleen lisäksi kutsuvierastilaisuuden, kutsulippuja ja osallistumisetuja tapahtumaan.

Katso videolta Suomen Muotoilusäätiön osastosisältö, jonka tiivistää toimitusjohtaja Heli Pöyry. Kuvatuotanto Helsingin Kuva.

Muotoilusäätiön osasto koostui viidestä pääohjelmasta

Säätiön opiskelijaprojektitiimin toimesta toteutettu osasto oli jatkoa Lahti Design Weekin WOW-vastuullisuusnäyttelylle. Vastuullisuutta peilattiin Utopia & Dystopia -installaation kautta ja kävijät saivat vinkkejä vastuullisuusteoista kertomiseen Säätiön vastuullisuussymbolien avulla. Tykkäyskopissa oli matalan kynnyksen ehdotuksia yksilön arjen vastuullisuuteen. Yhteisen vastuumme symbolina jokainen messukävijä sai osallistua paperi-installaation rakennukseen kiertotaloushengessä antamalla vanhoille Lahden alueen esitteille vielä kerran uuden elämän.


Yhteistaideteokseen osallistui yli 1000 messukävijää

Yhteisen vastuumme symbolina jokainen messukävijä sai osallistua paperi-installaation rakennukseen kiertotaloushengessä antamalla vanhoille Lahden alueen kulttuurikohteiden ja LAB-ammattikorkeakoulun esitteille vielä kerran uuden elämän.

Valmiit origamiohjeet olivat antamassa inspiraatiota, mutta taideteokseen osallistumisessa kannustettiin vahvasti vapaaseen ideointiin. Teosta ympäröivät Iskun ylijäämämateriaalista valmistetut Kivikko-rahit.


Dystopia teos -rikkoutuneiden peilien maailma

Installaatiossa käsiteltiin epäjärjestyksen, rauhattomuuden ja vastuuttomuuden symboleja- esineitä, jotka ovat luotu tarkoitusta varten ja jotka ovat menettäneet tarkoituksensa. Huoneen tunnelmaa korosti Janneblancon AR-teos, jonka taakse kätkeytyi tuhojen ja katastrofien maailma. Muotoilija Janne Autio oli paikalla kertomassa teoksestaan, lisätyn todellisuuden mahdollisuuksista ja rikkoutuneiden peilien maailmasta.


Utopia teos – tulevaisuuskuvia

Huoneessa pyöri tekoälyn generoima tulevaisuuskuva siitä miltä urbaanin ympäristön kestävä skenaario voisi näyttää. Kuvakoosteen mukaan ihanteellisesta tulevaisuudesta ei löytynyt saasteita, roskaa eikä katastrofeja, mutta suureksi yllätykseksi ei myöskään ihmisiä. Osa messukävijöistä totesi, että ehkä niin voisi olla parempi.

Yksi asia on varma jonka haluamme tulevaisuudessamme säilyttää ja se on suomalainen puu. Huoneessa oli esillä Janna Rissasen ja Sanna Rytkösen opinnäytetyönään suunnittelemat sydänpuu-tuolin prototyypit. Männyn sydänpuusta suunnitellut tuolit ovat harvinaisuus, sillä huonekaluteollisuudessa sydänpuu materiaalina on tuntemattomampi.


Vastuullisuussymboliikkaa -Kuvituksilla vastuullisuustekojen nostoja

Muotoilusäätiön tämän vuoden laajin projekti oli suunnitella ja lanseerata vastuullisuuden kuvituspankki yritysten vapaaseen käyttöön. Suunnittelu toteutettiin AEL-apurahalla ja lanseeraus Päijät-Hämeen Liiton AKKE-rahoituksella.

Miksi yrityksen kannattaa tehdä vastuullisuusteot näkyväksi? Vastuullisuusraportit ja strategiat ovat yritykselle tärkeitä, mutta viestinnällisesti haastavaa luettavaa suurelle yleisölle. Näyttämällä vastuullisuustekosi luot luottamusta ja läpinäkyvyyttä, sekä tuot ilmi yrityksesi kehittämishalun. Kuvituksia voi käyttää vapaasti vastuullisuusteoista kertomiseen.

Vastuullinen yritys ymmärtää oman toimintansa vaikutukset ympäristöön, talouteen, ihmisiin, koko yhteiskuntaan ja yhteiseen planeettaamme. Yrityksen vastuullisuus ei ole lisäarvo vaan itseisarvo, jonka tiedostaminen ja läpinäkyvyys on elinehto kestävässä liiketoiminnassa. Lue lisää ja lataa symbolit


Tykkäyskoppi – vastuullisuuslupauksista tekoihin

Ohjelma mahdollisti ihmisten tutustumisen arkisiin vastuullisuustekoihin, jotka oli laadittu yhdessä Lahden kaupungin ympäristöasiantuntijoiden kanssa. Teot olivat sellaisia, joita jokainen voi itse arjessaan helposti toteuttaa. Tykkäyskoppi oli kuvitteellinen Instagram-näkymä, jossa jokainen sai käydä tykkäämässä manuaalisesti sydäntarroilla omasta vastuullisuuslupauksestaan.


Muotoilusäätiön tietoiskut FOLK-lavalla

Habitaressa kuultiin Muotoilusäätiön palvelutarjonnasta yleishyödyllisenä muotoilunedistäjänä yrityskentässä ja tutustuttiin kaikille vapaaseen käyttöön suunniteltuihin vastuullisuuskuvituksiin. Tietoiskut ja puheenvuorot piti Säätiön toimitusjohtaja Heli Pöyry. Säätiö järjestää tapahtumia, luennoi muotoilusta ja toteuttaa muotoiluprojekteja opiskelijatöinä. Voit tilata Säätiön ohjelmia ja palveluita käyttöösi matalalla kynnyksellä tarpeidesi mukaan. Säätiön toiminnan mahdollistaa perustajayritykset, yrityskumppanuusverkosto, Lahden kaupunki, sekä yksittäiset hankkeet, apurahat ja avustukset.


Suomen Muotoilusäätiö kiittää yhteistyöstä

Habitare oli kokonaisuudessaan täynnä inspiroivia kohtaamisia. Kävijöitä tapahtumassa oli 41 563. Lauantaina kävijämäärä ylsi suurimpaan lukemaan, peräti 11 061 kävijään yhdessä messupäivässä. Muotoilusäätiön osastolla kävi juttelemassa yli 2000 messukävijää ja installaation rakennukseen osallistui n. 1000 henkilöä, joista osa oli Habikids-kierroksella mukana olevia lapsia. Säätiön järjestämät tietoiskut ja luennot tavoittivat satoja kuulijoita. Suomen Muotoilusäätiö kiittää kaikkia osallistujia, kävijöitä, Messukeskusta ja Habitarea monipuolisesta tapahtumayhteistyöstä. Muotoilusäätiön osallistumisen tapahtumaan mahdollisti Päijät-Hämeen liiton AKKE-rahoitushanke. Habitare toimi osana hanketta Säätiön vastuullisuudenkuvituspankin lanseeraustapahtumana.


Liity Säätiön kumppanuusverkostoon

Nähdään kirjamessuilla

Siirry materiaalipankkiin

Tietoa vastuullisuuskuvituksista

Säätiön projektiesittelyt

Siirry etusivulle

Lue muita artikkeleita