Muotoilija Ilona Törmikoski sai Plootu Fennican muotoilusarjan kunniamaininnan Kolmio-rappuvalolla

Muotoilujohtaja, sisustusarkkitehti SIO Ilona Törmikoski sai tiistaina 19.3.2024 klo 12 muotoilusarjan kunniamaininnan Konepaja 2024-tapahtumassa Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. Juuri uuden yrityksen Design Lead Oy:n perustanut Ilona Törmikoski on pitkän linjan muotoilukouluttaja, joka haluaa luoda parempaa ympäristöä ja mahdollistaa kansainvälisten brändien syntyä ja kehittää tuote- ja palveluinnovaatioita ympäristöön yhdessä laajan verkoston ja asiakkaiden kanssa. Ilona on suunnitellut tuhansia opasteita eri puolille Suomea eri rakennusprojekteissa oman toiminimen Polku Consultingin kautta. Polku Consulting on Suomen Muotoilusäätiön kumppanuusverkoston jäsen.


Palkittava tuote on tehty ohutlevystä työstämällä alunperin Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksen rakennukseen. Kolmio-rappuvalon muotoilu on eleetön ja ajaton, jotta se sopii eri tyylisiin rakennuksiin ja on helppo toteuttaa. Yksityiskohdat tuotteeseen syntyi tiiviissä yhteistyössä tuotantoyhteyden Heikki Kuulusan kanssa.

” Kolmio-rappuvalon muotoilussa otimme huomioon, että valon voi kiinnittää seinä- tai kattopintaan, joko viittamaisesti 90-asteen kulmassa tai sitten seinän suuntaisesti, riippuen näkyvyyteen kulkusuuntaan. Sen takia sen muoto on kolmio päältäpäin”, Ilona kuvailee tuotteen syntyä. 


Rappuvaloon on leikattu esimerkiksi osoitteen numero tai kirjain peltiin aukkona, tarvittaessa molemmin puolin, ja sisällä on sähköä säästävä led-valon lähde, joten se näkyy pimeässäkin pitkälle perinteisen teipatun valokuution sijaan. Merkintä onkin helpommin havaittavissa äärisääolosuhteissa, vesi- että lumisateessa. Lisäksi rappukirjaimen alapinnan saa alaspäin valaisevana, joten avaimet ja lukkokin on helpompi nähdä pimeässä oven viereen sijoitettuna.
Kolmio Rappuvalon tuotanto on Neon-Teos Oy:ssä Kouvolassa ja sen voi maalata arkkitehtuuriin sopivaan sävyyn tai struktuurisävypinnalla. Perusvarastoväreinä on musta, valkoinen, ruskea ja harmaa, mutta opastetta saa myös kaikissa RAL Classic-sarjan väreissä paitsi helmiäiset ja hohtavat perushintaan. ”Perussävyihin kuuluu siis myös esimerkiksi pinkki, taivaan sininen tai ruohon vihreä, joka antaa uusia mahdollisuuksia julkisivujen suunnitteluun, mutta herkkä tässä tulee olla, ettei rikota julkisivumääräyksiä.” Ilona kuvailee. (Kuva Kolmio-rappuvalo, sisältö G-kirjain, tunnelmakuva pimeässä. Kuva: Ilona Törmikoski 2023)


Ilmastoasioista inspiroitunut Ilona Törmikoski näkee opasteet myös kestävän kehityksen tuotteena

Koska opasteet ovat pieniä, niissä voi hyödyntää isoista tuotteista jääneitä hukkapaloja. Pajatoiminnasta jää erilaisia levyjä, tankoja ja putkia, ja Ilona näkee, että niitä olisi erityisen kiinnostavaa hyödyntää juuri eri tyyppisissä opasteissa.

Työn syntyyn vaikuttaneet henkilöt, toimenkuva ja organisaatio
Suunnittelija: Muotoilujohtaja, sisustusarkkitehti SIO Ilona Törmikoski, Polku Consulting
Tuotanto: Heikki Kuulusa, mallin työstö, Neon-Teos Oy
Myynti: Juha-Matti Pääkkönen, Novela Oy


Muotoilijan esittely
Kolmio Rappuvalon on suunnitellut Oulusta Helsinkiin kotoutunut teollinen muotoilija, sisustusarkkitehti SIO Ilona Törmikoski. Muotoilujohtajan koulutuksen saaneella Ilonalla on tilojen palvelumuotoiluun ja opastemuotoiluun erikoistunut yritys nimeltään Polku Consulting ja juuri perustettu muotoilujohtamiseen erikoistunut Design Lead Oy Ltd. Ilona on kehittänyt Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksen tilaviestintää yli 10 vuoden ajan erinäisten projektien parissa. Ilona opettaa tilojen muotoilua palvelumuotoilun menetelmin, luennoi opastesuunnittelusta kansainvälisestikin ja ohjaa lopputöitä Aalto-yliopistolle arkkitehtuurin laitoksella. Hän tarjoaa konepajayrityksille muotoilujohtamisen ja muotoilupalveluita.


Plootu Fennica -kilpailusta
Plootu Fennica -tuomaristo saa joka toinen vuosi arvioitavaksi korkeatasoisia ohutlevyinnovaatioita ja palkitut tuotteet saavat käyttää Plootu Fennica kunniamerkkiä. Plootu Fennica on Teknologiateollisuuden järjestämä ja lisätietoa saa kilpailun sivustolta http://www.plootufennica.com/ Kilpailu on jaettu kolmeen tasavertaiseen sarjaan: teollisuus, muotoilu ja oppilaitokset. Rahapalkinnot jaetaan siten, että koko kilpailun voittajatyö – Vuoden ohutlevytuote – ja oman sarjansa voittaja saa suurimman rahapalkinnon ja muiden sarjojen voittajat toiset hiukan pienemmät rahapalkinnot. Lisäksi tuomaristo voi palkita jokaisesta sarjasta töitä kunniamaininnoilla. Rahapalkintojen yhteenlaskettu arvo on tuhansia euroja. Lisäksi tarjolla on paljon näkyvyyttä messuilla ja lehdissä sekä alan toimijoiden keskuudessa. Jokaisen kilpailun jälkeen kaikki tärkeimmät tekniikan alan lehdet ovat noteeranneet kilpailussa palkittuja töitä ja yrityksiä. Kaikki voittajat sekä kunniamainittavat esitellään näyttävästi suurella Plootu Fennica -messuosastolla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa Konepaja-messuilla.


Teollisuussarja
Teollisuussarja on tarkoitettu teollisuusyrityksille ja teollisuuden parissa toimiville henkilöille. Teollisuussarjaan osallistuvan työn arvostelussa kiinnitetään huomiota tuotteen innovatiivisuuteen, rakenteeseen ja valmistustekniikkaan. Aikaisempina vuosina kilpaluissa menestyneissä tuotteissa on yhdistetty oivallisesti eri materiaaleja ja tuotantotekniikoita saavuttaen huomattavia etuja ja säästöjä. Aiempia palkittuja löytyy mm. kotien allaskalusteina sekä auto-, paperi- ja elektroniikkateollisuudesta.

Muotoilusarja
Muotoilusarja on tarkoitettu muotoilijoille ja töille, joissa muotoilulla on suuri merkitys. Muotoilusarjaan osallistuvan kilpailutyön arvostelussa painotetaan eniten muotoilua, käytettävyyttä, tuotteen suunnittelun lähtökohtia ja valmista yhtenäistä kokonaisuutta, joka on järkevästi tai luovasti valmistettavissa. Palkittuja vuosien varrelta ovat esimerkiksi lukuisat kalusteet, kassakaappi ja tietotekniset laitteet.


Oppilaitossarja
Oppilaitossarja on avoin kaikille opiskelijoille ja oppilaitoksille. Osallistua voivat joukkueet ja/tai yksittäiset opiskelijat niin korkeakouluista, yliopistoista, ammattikorkeakouluista kuin ammatillisista oppilaitoksistakin. Työn arvioinnissa kiinnitetään huomioita ohutlevytuotteen tarpeellisuuteen, kekseliäisyyteen, rakenteeseen ja valmistustekniikkaan ulkoasua unohtamatta. Rahapalkinnon lisäksi voittajalle tai voittajajoukkueelle on tarjolla työharjoittelupaikat ohutlevyteollisuuden parissa. Aikaisemmin on palkittu esimerkiksi tarve-esineitä, kuten puunkantoteline ja ottimia sekä valaisimia.

LUE LISÄÄ
Polku Consulting
Ilona Törmikoski – Linkedin
Lue Muotoilusäätiön muita artikkeleita

Artikkelin teksti: Ilona Törmikoski ja Heli Pöyry.